Comunicat de presă referitor la hotărârile adoptate de Colegiul director al CNCD în şedinţa din data de 22.02.2018

Colegiul director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, întrunit în şedinţa de soluţionare a petiţiilor în data de 22.02.2018, a adoptat următoarele hotărâri:

1. Afirmaţiile profesorului universitar, dr. Florin Diaconu, împotriva persoanelor care poartă vălul islamic în instituţii publice (precum universităţile) reprezintă discriminare, limitează dreptul la educaţie şi încalcă dreptul la demnitate, conform art. 2 alin. 1 şi alin. 5, şi art. 11 alin. 1, art. 15 din O.G. nr. 137/2000, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Colegiul director a aplicat o amendă contravenţională în cuantum de 2000 lei.

Totodată, se recomandă reclamatului ca pe viitor să se abţină de la utilizarea unui limbaj neadecvat, de natură să genereze discriminare.

Prin hotărâre, reclamatul este obligat sa publice pe propriul blog o copie a hotărârii C.N.C.D., respectând datele cu caracter personal ale părţilor.

Hotărârea a fost adoptată cu unanimitate de voturi a celor prezenţi (8 voturi).

2. Procedura prin care persoanele cu dizabilitati din sectorul 3, Bucureşti, pot obţine abonament gratuit pentru călătoriile cu metroul (plată în avans cu decontare ulterioară în termen de 2 luni) reprezintă discriminare conform art. 2 alin. 1 şi alin. 4, coroborat cu art. 10 lit g) din O.G. nr. 137/2000, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Colegiul director a aplicat o amendă contravenţională în cuantum de 2000 lei.

Se recomandă instituţiei primarului sectorului 3, Bucureşti, să modifice procedura de obţinere a abonamentelor de transport gratuit pentru persoanele cu dizabilităţi.

Hotărârea a fost adoptată cu unanimitate de voturi a celor prezenţi (9 voturi).

Hotărârile motivate vor fi comunicate părţilor, în termen legal, şi sunt supuse căii de atac la instanţa de contencios administrativ.

Colegiul director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării
22.02.2018
Bucureşti

Comunicat de presă referitor la afirmațiile domnului Aurelian Bădulescu la adresa unui cetățean aparținând comunității evreiești

17 Jul 2019

Achizitia de servicii de reuniuni si conferinte organizate la hotel - ”10 ani de Implementare a Deciziei Cadru UE privind rasismul și xenofobia în România: provocări și abordări noi a acțiunilor privind infracțiunile motivate de ură”

28 Jun 2019

Conform specificațiilor tehnice din caietul de sarcini și documentația de atribuire.

Achizitia de servicii de reuniuni si conferinte organizate la hotel

11 Jun 2019

Proiect ”10 ani de Implementare a Deciziei Cadru UE privind rasismul și xenofobia în România: provocări și…