Comunicat de presă referitor la hotărârile adoptate de Colegiul director al CNCD în şedinţa din data de 07.02.2018

Colegiul director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, întrunit în şedinţa de soluţionare a petiţiilor în data de 07.02.2018, a adoptat următoarele hotărâri:

1. Afirmatia domnului Mihai Tudose conform căreia „Dacă steagul acela [secuiesc] flutură în vânt, toţi cei responsabili de acolo flutură şi ei lângă steag.”, reprezintă discriminare şi încalcă dreptul la demnitate, conform art. 2, alin. 1 şi art. 15 din O.G. nr. 137/2000, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Colegiul director a aplicat sancțiunea avertismentului contravenţional, având în vedere faptul că domnul Mihai Tudose şi-a cerut scuze public pentru aceste afirmaţii.

2. Afirmatia domnului senator Şerban Nicolae, adresată doamnei deputat Cosette Chichirău, conform căreia „eu am o poză în care dumneavoastră faceţi sex anal”, reprezintă discriminare şi încalcă dreptul la demnitate, conform art. 2, alin. 1 şi art. 15 din O.G. nr. 137/2000, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Colegiul director a aplicat sancţiunea avertismentului contravenţional faţă de domnul senator Şerban Nicolae, având în vedere circumstanţele atenuante ale săvârşirii faptei: a existat o provocare din partea doamnei deputat, iar declaraţia sancţionată a intervenit în cadrul unui dialog în care cele două părţi şi-au adus acuze şi jigniri reciproce. De asemenea, Colegiul a avut în vedere şi faptul că, ulterior incidentului, domnul senator şi-a cerut scuze public faţă de limbajul utilizat.

3. Cele două hotărâri au fost adoptate cu unanimitate de voturi a celor prezenţi (6 voturi).
Colegiul director recomandă formatorilor de opinie, inclusiv clasei politice, să se abţină de la utilizarea unui limbaj neadecvat, de natură să genereze discriminare.

Hotărârile motivate vor fi comunicate părţilor, în termen legal, şi sunt supuse căii de atac la instanţa de contencios administrativ.

Colegiul director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării
07.02.2018
Bucureşti

Rezultatul selectiei dosarelor candidatilor inscrisi pana la data de 14.05.2019