Comunicat de presa referitor la hotararea adoptata de Colegiul director al CNCD in sedinta din data de 01.02.2017

Colegiul director al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, intrunit in sedinta de solutionare a petitiilor in data de 01.02.2017, a adoptat urmatoarele hotarari:

1. Refuzul Universitatii de Medicina si Farmacie “Grigore T. Popa” Iasi de a organiza examenele de evaluare in alte zile ale saptamanii decat sambata pentru studentii care apartin cultului Adventist de Ziua a Saptea, constituie discriminare directa in privinta accesului in conditii egale la educatie, pe criteriul constiintei, potrivit art. 2, alin. 1, art.2, alin. 4, art.11 si art 15. din O.G. 137/2000, republicata;
    • s-a aplicat amenda contraventionala in cuantum de 2.000 lei pentru Universitatea de Medicina si Farmacie “Grigore T. Popa” din Iasi si obligarea acesteia de a publica in mass-media a unui rezumat al hotararii in speta;
    • hotarare adoptata cu unanimtate de voturi a celor prezenti.
  2. Izolarea in cadrul activitatilor de pregatire/antrenament a unui jucator de fotbal al unei echipe din Liga 1 de fotbal, ca reactie la demersul jucatorului de fotbal de a-si obtine drepturile contractuale, reprezinta discriminare directa si hartuire conform art. 2, alin.1 si art. 2, alin. 5. din O.G. 137/2000, republicata;
    • s-a aplicat amenda contraventionala in cuantum de 10.000 lei pentru clubul de fotbal in culpa si obligatia de a publica in mass-media un rezumat al hotararii in speta.
    • hotarare adoptata cu unanimtate de voturi a celor prezenti.
  3. Afirmatiile publice ale unui jurnalist conform carora, “maghiarii ar fi intrat in Europa, in mod fraudulos, nu sunt europeni, nu sunt iubiti de altii si Romaniei i-ar sta bine fara unguri” reprezinta discriminare directa si incalca dreptul la demnitate umana pe criteriul de apartenenta etnica, conform art. 2, alin.1 si art. 15. din O.G. 137/2000, republicata;
    • s-a aplicat amenda contraventionala in cuantum de 5.000 lei jurnalistului si obligatia de a publica in mas-media un rezumat al hotararii in speta.
    • hotarare adoptata cu unanimtate de voturi a celor prezenti.
  4. Desfiintarea postului de expert rom in cadrul unei primarii de comuna, decizie anulata ulterior definitiv de instanta de judecata, reprezinta discriminare directa potrivit art. 2, alin. 1, art.7, lit a). din O.G. 137/2000, republicata;
    • s-a aplicat sanctiunea de avertisment primariei si obligatia de a publica in mass-media un rezumat al hotararii;
    • hotarare adoptata cu unanimtate de voturi a celor prezenti.
  5. Excluderea sindicatelor nereprezentative de la procedura de declansare a renegocierii contractului colectiv de munca reprezinta discriminare confr art.2 alin. 1, art. 7, lit. f). din O.G. 137/2000, republicata;
    • s-a aplicat amenda contraventionala in cuantum de amenda 5.000 lei sindicatelor si publicare in presa;

01.02.2017

01 Feb 2017

Rezultatul final al examenului organizat in data de 21.11.2016 pentru promovarea in grad profesional a personalului contractual

25 Nov 2016