Comunicat de presa referitor la hotararile adoptate de Colegiul director al CNCD in sedinta din data de 02.03.2016

Colegiul director al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, intrunit in sedinta de solutionare a petitiilor in data de 02.03.2016, a adoptat urmatoarele hotarari:

Neluarea unor masuri impotriva scandarilor rasiste din timpul meciului de handbal dintre HC Zalau si HCM Baia Mare desfasurat in data de 9 februarie, reprezinta discriminare, conform art. 2 alin. 1, art. 2 alin.5 si art.15 din O.G. nr. 137/2000, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Colegiul director a amendat:

- Federatia Romana de Handbal cu amenda contraventionala in cuantum de 5.000 lei,

- Handbal Club Zalau cu amenda contraventionala in cuantum de 5.000 lei,

- pe observatorul meciului in cauza cu amenda contraventionala in cuantum de 3.000 lei

- si pe arbitrii meciului cu amenzi contraventionale in cuantum de cate 2.000 lei.

Vot: in unanimitate a celor prezenti (8 voturi).

Cu privire la plangerea inaintata de S.C. Antena 3 S.A. impotriva articolului scris de jurnalistul Malin Bot, intitulat “Mineriada lui Voiculescu a esuat in fata valului urias de dezaprobare care l-a lovit pe Klaus Iohannis”, publicat pe pagina de internet a cotidianului Evenimentul Zilei, s-a constatat ca opiniile exprimate nu constituie fapta de discriminare, nu incalca dreptul la demnitate al persoanelor in cauza si se incadreaza in limitele libertatii de exprimare.

Vot: in unanimitate a celor prezenti (8 voturi).

Cu privire la plangerea inaintata de S.C. Antena 3 S.A. impotriva articolelor publicate pe pagina de internet a cotidianului Kamikaze, intitulat “Cei 1000 de psihopati care au fost la protestul Antenei 3 nu reprezinta batranii din Romania!” si “Live de la basina Antenei 3: 10 lucruri de la cel mai penibil protest din istoria Romaniei”, s-a constatat ca opiniile exprimate constituie discriminare si incalca dreptul la demnitate al persoanelor varstnice si al celor cu afectiuni psihice conform prevederilor art.2 alin.1 si art.15 din O.G. nr. 137/2000, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si s-a aplicat sanctiunea de avertisment, formulandu-se totodata o recomandare privind evitarea folosirii unui astfel de limbaj pe viitor.

Vot: in unanimitate a celor prezenti (8 voturi).

Cu privire la plangerea inaintata S.C. Antena 3 S.A. impotriva articolului scris de jurnalistul Dan Tapalaga, intitulat “Multumim, Antena 3!”, publicat pe pagina de internet a publicatiei online HotNews, s-a constatat ca opiniile exprimate nu constituie fapta de discriminare, nu incalca dreptul la demnitate al persoanelor in cauza si se incadreaza in limitele libertatii de exprimare.

Vot: in unanimitate a celor prezenti (8 voturi).

Hotararile motivate vor fi comunicate partilor, in termen legal, si sunt supuse caii de atac la instanta de contencios administrativ.

02.03.2016

“Conferința Nediscriminării si a Egalității de Șanse” Ediția A XI A – 2017

10 Nov 2017

În urma Protocolului de colaborare încheiat între Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, Comisia Pentru Drepturile…