Comunicat de presa referitor la hotararile adoptate de Colegiul director al CNCD in sedinta din data de 24.09.2014

Colegiul director al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, intrunit in sedinta de solutionare a petitiilor in data de 24.09.2014, a adoptat urmatoarele hotarari:

1. Publicarea in ziarul Gandul a unui articol, care aduce atingere demnitatii romilor si creeaza o atmosfera degradanta si ofensatoare la adresa persoanelor de etnie roma, cu urmatorul continut: "Asta toamna am participat la Paris la o intalnire internationala. Cea mai neplacuta situatie de care m-am lovit a fost confundarea, voita sau nu, a tiganilor autori de infractiuni pe banda rulanta in Franta cu romani. M-am straduit cat am putut sa explic ca acesti tigani hoti, cersetori, criminali, nu au legatura cu romanii. Ca au o cultura internationala a faradelegii, proprie etniei lor, careia trebuie sa-i faca fata intreaga Europa, nu Romania de una singura" reprezinta discriminare si incalca dreptul la demnitate al persoanei, conform art. 2, alin. (1) coroborat cu art. 15 din O.G. nr. 137/2000, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Reclamatul, Cristian Tudor Popescu, a fost sanctionat cu amenda contraventionala in cuantum de 2000 de lei. De asemenea, in conformitate cu prevederile art. 26 alin. (1) din O.G. nr. 137/2000, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, reclamatul va publica in mass-media un rezumat al hotararii in speta.
Vot: in unanimitate a celor prezenti

2. Refuzul magazinului Flanco-Unirea de a acorda petentei un imprumut in vederea achizitionarii unui laptop in rate si refuzul Bancii Comerciale Romane de a acorda petentei un card de credit, pe motiv ca petenta este infectata cu virusul HIV/SIDA, reprezinta discriminare in conformitate cu prevederile art. 2 alin.(1) si art. 10 lit. (d), coroborat cu art. 15 din O.G. nr. 137/2000, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si se sanctioneaza ambele parti reclamate cu amenda contraventionala, in cuantum de 1000 de lei fiecare.
De asemenea, in conformitate cu prevederile art. 26 alin.(1) din O.G. nr. 137/2000, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, fiecare reclamat va publica in mass-media un rezumat al hotararii in speta.
Vot: in unanimitate a celor prezenti.

3. Afirmatiile cu caracter discriminatoriu pe criteriul nationalitatii petentelor (nationalitate romana), facute de partile reclamate la locul de munca, incalca prevederile art. 2 alin. (1) coroborat cu art. 15 din O.G. nr. 137/2000, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Astfel, Colegiul director sanctioneaza cu amenda contraventionala in cuantum de 1000 de lei fiecare pe patru din partile reclamate si cu avertisment contraventional pe cea de-a cincea parte reclamata.
De asemenea, in conformitate cu prevederile art. 26 alin. (1) din O.G. nr.137/2000, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, partile reclamate vor publica in mass-media un rezumat al hotararii in speta.
Vot: in unanimitate a celor prezenti.

4. Afirmatiile domnului Victor Viorel Ponta, Prim Ministru al Romaniei, facute in cadrul emisiunii "Punctul de intilnire" din data de 07.09.2014, care au avut urmatorul continut: "Nu exagerez folosind acest termen, cred ca efectele asupra societatii romanesti lasate de cei zece ani de regim Basescu sunt destul de asemanatoare cu cele lasate de regimul nazist in Germania si de asta spun de debasificarea societatii" nu constituie fapte de discriminare in sensul prevederilor art. 2 alin. (1) si art. 2 alin. (4) coroborat cu art. 15 din O.G. nr. 137/2000, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, acestea incadrindu-se in limitele libertatii de exprimare.
Vot: in unanimitate a celor prezenti.

Hotararile motivate vor fi comunicate partilor, in termen legal, si sunt supuse caii de atac la instanta de contencios administrativ.

24.09.2014

Comunicat de presă referitor la eroarea materială față de calitatea părților implicate în dosarul nr. 197/2018

08 Jun 2018

În ziua de 04.06.2018, la sediul Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, a avut loc ședința de audieri a Colegiului…