Comunicat de presa referitor la hotararile adoptate de Colegiul director al CNCD in sedinta din data de 17.09.2014

 

Colegiul director al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, intrunit in sedinta de solutionare a petitiilor in data de 17.09.2014, a adoptat urmatoarele hotarari:

1. Dezbaterea apartenentei religioase a primarului municipiului Baia Mare, Catalin Chereches, in mod public, in cadrul emisiunii TV “Atac la cenzura”, prin care s-a pus la indoiala religia petentului (“este sau nu Catalin Chereches ortodox, desi parintii si bunicii sai sunt catolici?”), fara ca reclamatul sa se fi documentat in acest sens, provocand telespectatorii la opinii si mesaje cu caracter discriminatoriu, reprezinta discriminare si incalca dreptul la demnitate al persoanei, conform art. 2, alin. (1) coroborat cu art. 15 din O.G. nr. 137/2000, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Reclamatul, moderatorul emisiunii “Atac la cenzura”, a fost sanctionat cu amenda contraventionala in cuantum de 1000 de lei. De asemenea, in conformitate cu prevederile art. 26 alin. (1) din O.G. nr. 137/2000, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, reclamatul va publica in mass-media un rezumat al hotararii in speta.
Vot: in unanimitate a celor prezenti.

2. Mutarea disciplinara a unui elev cu sindromul Asperger la o alta unitate de invatamant, nerespectarea confidentialitatii starii de sanatate a acestuia, prin relatarea in presa locala a manifestarilor sale fata de colegi, reprezinta discriminare in conformitate cu prevederile art. 2 alin.(1) si coroborat cu art. 11 alin. (1), respectiv art. 2 alin. (1) si (4) coroborat cu art. 11 alin. (1) din O.G. nr. 137/2000, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si se sanctioneaza Inspectoratul Scolar Braila si Colegiul National Gheorghe Murgoci cu amenda contraventionala, in cuantum de 2000 de lei, pentru fiecare unitate.
De asemenea, in conformitate cu prevederile art. 26 alin.(1) din O.G. nr. 137/2000, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, fiecare reclamat va publica in mass-media un rezumat al hotararii in speta.
Vot: in unanimitate a celor prezenti.

3. Ordinul ministrului Sanatatii nr. 1162/2010, potrivit caruia unitatile medicale refuza sa isi asume responsabilitatea pentru completarea fiselor medicale si lasa loc de interpretari in ceea ce priveste compatibilitatea persoanelor cu deficiente auditive cu calitatea de conducator auto, precum si refuzul autoritarilor de a realiza un ghid cu privire la respectarea drepturilor persoanelor cu deficiente de auz pentru a dobandi calitatea de conducator auto, incalca prevederile art. 2 alin. (1) coroborat cu art. 10 lit. b). din O.G. nr. 137/2000, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Astfel, Colegiul director sanctioneaza Ministerul Sanatatii cu amenda contraventionala, in cuantum de 2000 de lei.
De asemenea, in conformitate cu prevederile art. 26 alin. (1) din O.G. nr.137/2000, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, reclamatul va publica in mass-media un rezumat al hotararii in speta.
Vot: in unanimitate a celor prezenti.

Hotararile motivate vor fi comunicate partilor, in termen legal, si sunt supuse caii de atac la instanta de contencios administrativ.

Colegiul director al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii
17.09.2014
Bucuresti

 

Noutati

“Conferința Nediscriminării si a Egalității de Șanse” Ediția A XI A – 2017

10 Nov 2017

În urma Protocolului de colaborare încheiat între Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, Comisia Pentru Drepturile…

Comunicat de presă referitor la hotărârile adoptate de Colegiul director al CNCD în şedinţa din data de 11.10.2017

11 Oct 2017

Colegiul director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, întrunit în şedinţa de soluţionare a petiţiilor…

Comunicat de presă privind alegerea vicepreședintelui CNCD

13 Sep 2017

Comunicat de presă privind alegerea vicepreședintelui CNCD


toate articolele